Трагичната история на Нюком Мот

Go down

Трагичната история на Нюком Мот

Писане by Георги on Съб 25 Мар 2017, 07:24

През 1965 младият американец Нюком Мот пристига на малкото летище в норвежкия град Хиркенес. До този момент никога нищо не се е обърквало в живота му. Предстоят му обаче серия от абсурдни недоразумения и лоши стечения на обстоятелствата, които в крайна сметка ще доведат до смъртта му.

Мот е висок мъж на 27 години. Той има забележително червена коса (това не се вижда на долната черно-бяла фотография), но е взел вече леко да оплешивява. Нюком е от уредено и заможно семейство. Завършва колеж в Охайо. Бил е горски рейнджър, набирач на текст за вестник "Толедо Блейд", асистент в прес офиса на камарата на представителите и начален учител. По времето, когато пристига в Хиркенес работи като продавач на учебници за колежа. Живее в Мексико и вече е посетил над 20 страни. Мечтата му е да стане редактор. Нюком Мот има самоувереността на младите образовани американци от 60-те години, те вярват, че всичко ще се нареди, защото в повечето случаи нещата наистина се нареждат.

Мот е човекът в средата:

https://2.bp.blogspot.com/-p2vgazcsakw/WLvngkpBTLI/AAAAAAAA5hY/q0L-wcHi0DU22JCAhCcKG8q-GGyivXzHQCLcB/s400/image.jpg

Като продавач на учебници, Мот е свободен през лятото и използва времето си, за да пътува. Вече е обиколил почти цяла Скандинавия и скоро смята да се връща в САЩ. Предстои му пътуване с автобус до един град, но тук се случва първата случайност, която в крайна сметка ще доведе до трагичния край. Служител на авиокомпанията Финеър убеждава Мот да промени плановете си и да вземе самолет до Хиркенес, малък град в Лапландия на едва няколко километра от границата със СССР.

Ето къде се намира Хиркенес, бих го посетил:Още в началото на екскурзията Нюком мисли за възможността да посети СССР, но процедурата се оказва много сложна и затова се отказва. Сега обаче е твърде изкушаващо отново да пробва, след като е едва на няколко километра от границата.

В Хиркенес няма какво толкова да се види, приятно местенце е през лятото, със светли къщи, търговска улица...и нищо повече. За туристите се предлага разходка с лодка в близкия фиорд, но Нюком решава да направи нещо друго - да отскочи до съседното руско селище Борис Глеб, макар и там да няма какво да се види - църква от 17 век и магазини (с много водка) за норвежците, които от скоро могат да ходят там без виза. За американците обаче виза си трябва, а Мот няма. Американецът знае това, той просто иска на границата митничарите да му бият един печат в паспорта преди да го върнат обратно, за да може да каже "ето, аз съм посещавал СССР". По това време Мот е в съревнование с брат си кой от двамата ще посети повече страни. Планът му е да отскочи до границата, да му бият печата и да го върнат и още същия следобед да хване полета си. Всичко обаче се обърква...

Мот хваща норвежкия автобус за Борис Глеб. Той не разбира нито норвежки, нито руски и това се оказва фатално. По едно време шофьорът спира, отваря вратата на автобуса, показва пътя и казва "Борис Глеб". Той просто иска да покаже за къде е автобуса (може би за да не би американецът да не знае, че предстои пресичане на границата), но Мот си мисли, че вече са стигнали и слиза. Той все още е на норвежка територия, има все още шанс да се върне или поне да стигне до официалния пропусквателен пункт. Нюком обаче не се отказва от намерението си. Среща двама местни норвежци и ги пита за пътя до граничния пункт. Не се разбират, защото говорят на различни езици. Накрая Мот преминава директно границата, което е незаконно.

Ето как изглежда един участък от норвежко-руската граница днес:Мот стига до граничния пункт от съветска страна, весело поздравява граничарите, показва им паспорта и на момента е арестуван. Той никога не отрича, че незаконно е пресякъл границата, но до последно твърди, че не е имал лоши намерения. Дори и след ареста си, той е оптимист, че скоро нещата ще се оправят. Можело е точно така да стане, Мот не го знае, но вече е имало два подобни инцидента - с германец и друг американец. Те са глобени и бързо върнати обратно.

Властите разпитват американеца и бързо се убеждават, че той не е диверсант, агент на ЦРУ или нещо подобно (след време, след смъртта му ще се появи теория, че Мот всъщност наистина е бил ЦРУ агент, но това най-вероятно са сензации раздухвани от определени вестници). Защо тогава руснаците не го освобождават и връщат обратно?

На американеца лоша шега му изиграва нещо случило се през предишната 1964. В САЩ е арестуван съветски шпионин. Руснаците се надяват да разменят Мот за своя агент. Американците естествено отказват, това е сделка тип "кон за кокошка" - да предадат един истински агент, за да си върнат обикновен гражданин.

Междувременно ЦРУ събира информация по случая, но това не е изненада и не е толкова сензационно. От разкритите наскоро архиви на разузнавателната агенция, се вижда, че те са събирали данни за какво ли не - от почти сигурно измислени НЛО истории до вицове. Две скорошни статии по темата:

От архивите на ЦРУ

От архивите на ЦРУ: НЛО над Непал

Процесът срещу Нюком Мот се точи два месеца. Накрая го осъждат на 18 месеца трудов лагер. До този момент американецът е държан в затвор близо до Борис Глеб, след окончателната присъда Мот е качен на влак, който трябва да го трансферира до лагера, където да излежи присъдата си. Не стига жив до там, умира по време на пътуването. Съветските власти твърдят, че се е самоубил, но кой самоубиец успява да си нанесе повече от 60 прободни рани преди да умре!? Очевидно е убит, въпроса е от кого. Дали смъртта му е настъпила случайно - да се е спречкал с другите затворници във влака и някой да го ръгал безпощадно или...самите власти са наредили той да бъде очистен. Има твърдения, че руснаците са го убили като отмъщение за това, че САЩ не са се съгласили на сделката с арестувания съветски шпионин. Има и още по-конспиративна теория - че макар Нюком Мот да не е бил шпионин и да е пресякъл границата случайно, той все пак е видял неща, които не е трябвало да види, може да е попаднал на нещо секретно преди да стигне официалния граничен пункт. Затова е бил убит - за да не се разприказва след като изтече присъдата му и бъде върнат в Америка.

Обновление. Няколко дни след като написах горната статия, попаднах на ето това:

Бивш директор на "Роскосмос" е убит в арест в Москва

Твърде много прилича на случилото се с Нюком Мот. Бил се самоубил, ама някак си два пъти сам се наръгал смъртоносно в сърцето. Явно руснаците продължават в същия стил да ликвидират неудобните. Какви ли тайни е знаел бившият директор на руската космическа агенция? Уж бил арестуван за финансови измами, но дали няма нещо повече в историята, нещо свързано с космоса?

http://misterika.blogspot.bg/2017/03/blog-post_25.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите