Дълго преди дърветата, на Земята са властвали гъбите

Go down

Дълго преди дърветата, на Земята са властвали гъбите

Писане by Георги on Вто 11 Апр 2017, 05:12

През 1859 канадски палеонтолог намира странен фосил в Квебек. Той не е животински, а по-скоро растителен, датиран е на между 350 и 430 милиона години и е доста голям. В последствие и в други части на планетата ще бъдат намерени подобни фосили, а организмите от които са се получили ще бъдат кръстени Прототаксити (Prototaxites). Приличат на дървета, но не са съвсем дървета по своята структура. Освен това са високо до към 8 метра, а стеблото им е около 1 метър. По времето, когато са съществували, вече са се били появили първите истински дървестни видове, но и най-високите не са били с височина повече от метър-два. Какво тогава са прототакситите? Учените ще спорят през следващия повече от век, дори и до днес няма пълен консенсус.

През 2007 е изкопан доста запазен фосил в Саудитска Арабия. Той убеждава много учени, че прототакситите са били гигантски гъби. Не всички специалисти подкрепят идеята, някои си държат на теорията, че това са някакви лишеи, други пък настояват, че все пак това са дървета - просто си мислим, че тогава не е имало гигантски дървета, а всъщност те са съществували.

Впрочем лишеите са дори по-странни и от гъбите, защото те са симбиотични организми между гъба (микобионт) и организъм, способен на фотосинтеза (фотобионт) – обикновено микроскопични зелени водорасли и/или цианобактерии. Тоест прототакситите ако са лишеи също ще е много сензационно. 8 метрови лишеи!

Снимка на фосил на прототаксит:Гъбите винаги са ми били почти толкова интересни, колкото и мравките, затова тази статия изключително много ме заинтригува. Досега съм си мислил, че 8 метрови гъби има само по филмите / приказките, а то някога наистина е имало такива. Ето една по-стара статия от блога посветена на тази организми:

НЛО и гъбите

Впрочем любимите ми видове се използват взаимно - мравки отглеждат микрогъбени плантации като истински фермери, а някои видове гъбни спори заразяват мравки и ги превръщат в зомбита. От друга страна и двата класа са показали, че могат много добре да се адаптират и видоизменят. Мравките живеят почти във всякакви среди, няма ги единствено на ледения континент Антарктика (засега), а за гъбите вече бе споменато как могат да се комбинират с други организми в лишеи. Дали някой ден в далечното бъдеще напълно самоосъзнали се мравки и гъби няма да се разберат / комбинират и да си поделят Земята? Те ще са новите господари на планетата, нас няма да ни има.

http://misterika.blogspot.bg/2017/04/blog-post_11.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите