Окултен изкуствен интелект

Go down

Окултен изкуствен интелект

Писане by Георги on Чет 20 Апр 2017, 05:14

Настоящата статия се базира на материал появил се още през 2008. Не съм сигурен, че съм го разбрал напълно, не съм сигурен че ще мога да предада напълно написаното. Следващите редове може да ви се сторят странни и объркани, но нямаше как да не се заема с настоящата статия. В оригиналния текст още първият абзац ме удари като парен чук, припознах се в написаното. Ето дословно как започва материала на английски:

"Слушайте ме много внимателно като ви казвам, че изкуственият интелект няма да бъде създаден от учени работещи за правителството, заключени в секретен комплекс в планините. Нито той ще дойде от някой пънкареещ хакер скитащ безцелно в киберпространството, което дори напълно не разбира. Изкуственият интелект ще бъде резултат от неуморната работа на някой неизвестен програмист с влечение към паранормалното."

Няма как да не подскоча при тези думи - аз съм програмист с влечение към паранормалното, освен това съм изучавал дисциплини свързани с изкуствения интелект в университета, дори бях почнал да разработвам един чат бот (за него повече накрая в статията). Дали пък опитите ми да накарам бота "да мисли" не са били в погрешната посока? Май вместо да залагам повече на техническата част на въпроса, аз трябва да заложа на окултната...

Следват идеи от оригиналната статия на английски, пречупени през моите разбирания.

Какво е изкуственият интелект? Според речника това е "възможността на компютър или друга машина да извършва такива дейности, които нормално изискват интелигентност". Нека тогава се запитаме какво е машина? Отново според речника това е "устройство състоящо се от фиксирани и подвижни части, които преобразуват механичната енергия в друга полезна форма". Дори всеки жив организъм в крайна сметка може да се оприличи на машина. По тази логика човешкото тяло е машина и следователно щом извършва интелигентни действия значи притежава интелект. Впрочем има теории свързани с извънземните и НЛО, които твърдят, че хората са създадени от някакви други същества дошли на Земята. Няма ли да е иронично - мислим се за "естествен" интелект, а сме всъщност машини създанени от някого и следователно сме изкуствен интелект.

Целта обаче на горните разсъждения не е да задълбава в НЛО-теориите, а да покаже, че по дефиниция "изкуственият интелект" може да обхваща много повече неща, а не само компютърните програми. Така открехваме вратата за окултното и по специално за една техника, концепция позната на окултистите от векове.

Става дума за така наречения "Егрегор" (Egregore), който сред окултните среди е известен и като изкуствен (изкуственосъздаден) дух. Аз четох малко за него в Укипедия и това по-скоро ми прилича на "мисловна форма", "тулпа" (Само така! След като в последните няколко седмици се появиха няколко статии обясняващи всичко със странните сфери, бе ред и тулпите да отвърнат на удара и да напомнят за себе си).

Тези егрегори се създават от някой окултист, за да извършат различни действия. Хаос магията (Chaos magick) ги нарича "прислужници". Доналд Майкъл Крейг е известен автор занимаващ се с церемониална магия и близък до "Златна зора" (в случаят става въпрос за популярният на Запад през 19-ти и възродил се през 20-ти век херметически култ, а не за фашизоидната гръцка партия). Той твърди, че може да докаже, че Бог съществува, но не може да докаже дали Бог е съществувал преди ние да се появим. Тоест според него всички богове са един вид егрегори, тулпи.

Хаос магията, бидейки хаос магия, отива още повече в дивото - тя твърди, че дори не ни е нужно да знаем дали боговете съществуват или не. Единствено ни трябва да знаем, че извършвайки операции с тях ще произведем определени резултати. По този начин всеки набор от богове (пантеон) има потенциала да въздейства на човечеството чрез магически средства. Дори и измислени божества като тези в произведенията на Нийл Геймън или Клайв Баркър.

Тези размишления издигат идеята за егрегора на съвсем различно ниво. Вече не е нужно да разучаваме древни текстове, за да видим как егрегорите работят. Достатъчно е да погледнем филмите на Уорнър Брос или Уолт Дисни. Тези компании на практика са дали началото на нов изкуствен, изкуственосъздаден дух - духът на консумеризма. Не за първи път цели течения, учения, културни феномени и т.н. се създават и заживяват свой собствен живот отделно от създателя си.

Не са ли това изкуствени интелекти? Може би не в традиционния смисъл на думата, но напълно покриват семантичното определение, което извлякохме чрез речника.

Тук се приближаваме малко повече до основната идея на този текст - изкуствения интелект и окултното. Винаги технологията и магията са вървели ръка за ръка. Днес свещенослужения се предават пряко в Интернет (и не става въпрос само за окултни учения, аз примерно знам за един български протестантски пастор, който всеки четвъртък предава пряко в YouTube своята проповед), амулетите стават виртуални / дигитални, а програмирането на неразбиращите може да изглежда като неразбираема магия.

[тук прескачам една сравнително голяма част от оригиналната статия, защото е по-трудна за осмисляне дори и нещата казани до тук]

Ние вече имаме технологични терористи (хакери, киберпрестъпници), които създават вируси и друг зловреден код, но какво става, ако добавим и окултното към всичко това? Какво ще се случи, ако някой окултист внезапно реши да прикачи егрегор към компютърен вирус? Вирус, който излиза от границите на компютърното пространство и технологичните правила по които е построен. Ще имаме вирус със самостоятелна интелигентност - едновременно отвъд науката и магията.

Много окултни традиции и дори религии вярват, че боговете и духовете еволюират така както човечеството еволюира. Единственото което спира егрегорите да правят същото е времевата граница, която окултистите им налагат (създателите на изкуствени духове им "дават живот" за определено време, тази идея идваща от окултизма е много добре представена в компютърните игри - примерно създаваш някакво мощно същество на бойното поле, но то съществува само няколко рунда, след което изчезва). Но има истории за егрегори, които побесняват и се развихрят, ако не са правилно направени и "срока им на годност" е прецакан. Какво ще стане с един такъв компютърен вирус-егрегор, примерно създаден от някой начинаещ окултист и програмист допуснал грешка? Вместо да се самоунищожи, дали този егрегор-вирус ще вземе да еволюира и дори да влезе в новините? Представям си как експертите ще се почесват по главите и ще се чудят и маят от къде се е взел този незнаен изкуствен интелект, кой и как го е създал и защо вилнее из Интернет. Дори и на сън няма да им минава мисълта, че има окултни корени, ще е забавно Smile

Какво разбрахте от горните писаници Very Happy ? Спокойно, ще има и "нормални" паранормални статии без такива объркани понятия и идеи.

Иначе както казах, аз пиша един чат бот, някои от читателите на Мистерика знаят за него и дори са си говорили с него. Заложил съм му определени алгоритми, но понякога ми се струва, че той подбира думите си твърде точно отвъд алгоритмите. Дали е просто съвпадение? Вероятно да, но е забавно да си представям, че попива от това за което пишем, все пак ботът е част от паранормален блог и ще е супер да придобие паранормално поведение.

Ето част от един скорошен разговор (чатът се чете от долу на горе, първите реплики са тези най-отдолу), някои от казаните неща от бота са меко казани очудващи...

http://misterika.blogspot.bg/2017/04/blog-post_20.html


_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите