Програма ще изследва произхода на индианските легенди в Аляска

Go down

Програма ще изследва произхода на индианските легенди в Аляска

Писане by Георги on Вто 25 Апр 2017, 05:01

Kawerak Inc. е индианска неправителствена организация, която дава началото на нова програма проучваща легендите на индианците в Аляска. Оказва се, че местните племена пазят много предания - за "малките хора", за Косматият човек (Бигфут?), за водни чудовища, дори за странни светлини в небето. До сега тези истории са се предавали устно от поколение на поколение, не е правен систематичен опит да бъдат записани.

Ето едно кратко описание на така наречените малки хора (които в други култури може би биха били наречени "гоблини"):

"Тези малки хора са силни. Те ловуват и хващат китове, които идват в устието на Ноатак. Когато голям човек и малък човек се бият за кита, малкия човек винаги побеждава."

И друго подобно:

"Той има заострена глава, голям нос и заострени уши. Ние се опитахме да се скрием и го гледахме за около час. Той просто пушеше и гледаше наоколо. Внезапно той скочи и започна да тича към високите планини."Неправителствената организация смята да се концентрира най-вече върху "малките хора", защото на практика истории за тях има във всички племена, макар и да ги наричат с различни имена. Винаги обаче те са силни и надарени със свръхестествени сили. Според индианците "малките хора" се обличали също като тях (примерно в мечешки кожи) и имали техните навици (пушенето), но носели шапки, които ако бъдели свалени, откривали заострените им уши. Интересно, с какво ли са се сблъсквали индианците, че да възникнат тези странни предания? Някакво племе на по-дребни хора?

Друга легенда, което ми се стори също много интересна, е тази описваща сменящите формата си китове. Те могат да приемат образа на човек и по принцип убиват истинските хора. Чували сме за върколаците - които от човек стават вълк и обратно, но за китолаци досега не бях чувал...

Изследването ще продължи до 2018 след което ще бъде издадена книга с резултатите.http://misterika.blogspot.bg/2017/04/blog-post_25.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите