Фен теория: УОЛ-И е Сатаната

Go down

Фен теория: УОЛ-И е Сатаната

Писане by Георги on Сря 10 Май 2017, 05:57

„УОЛ-И“ (на английски: WALL-E) е анимиран филм от 2008 г. (странна работа, аз си мислех, че той е излязъл през 90-те години, дали не идвам от някоя друга вселена?). В него робтчето УОЛ-И е останало само на Земята, която се е превърнала в едно токсично сметище. Един ден той намира оцеляло семе, от което пониква някакво растение. След време в орбитата на Земята се установява кораб, който пуска разузнавателен робот наречен "Ева" (EVE). УОЛ-И ѝ показва растението. Това дава началото на поредица от събития, които в крайна сметка ще доведат до това, че хората летящи в космоса, ще разберат, че Земята не е напълно загубена (на нея могат да оцелеят растения) и ще се завърнат.

Във филма УОЛ-И е представен като спасител, герой, който връща надеждата на човечеството, като дори се жертва за това. Но дали е така? Някои фенове имат друга теория - УОЛ-И не е спасител подобен на жертващия се Исус, той е самият дявол. Ето какви са им доводите.

Да видим от близо положението на хората преди роботът да ги върне на Земята. На пръв поглед те не са щастливи. Летят из космоса, нямат дом. Но от друга страна липсват бедите, които почти винаги са съпътствали човечеството - войни, болести, глад, дискриминация и т.н. Защо им е да се връщат на един отровен свят и да се борят за своето оцеляване? Липсва политика и религия, хората живеят дълъг и здравословен живот, всичко им е осигурено от роботите. На практика живеят в нещо като футуристична версия на рая. Не е ли подобна библейската история, в която Адам и Ева живеят в райската градина, не познават злото и имат всичко на разположение? След това се появява Сатаната под формата на змията, дава ябълката на познанието на Ева и в крайна сметка хората са прокудени и трябва сами да се борят за оцеляването си.

Като говорим за Ева, така се казва и роботът, на който УОЛ-И дава растението, което е намерил. Случайна прилика? Едва ли. Историята на Адам и Ева се повтаря и в анимирания филм. Хората вече нямат всичко на готово, трябва да се трудят за прехраната си. Постепенно някои ще се трудят повече от другите или пък ще изнамерят лесни начини за оцеляване - мамене и крадене от другите. В крайна сметка едни ще имат повече храна (и собственост като цяло) от другите. Ще се появи неравенството, то ще доведе до завист. Ще избухнат първите дребни скандали, конфликти. В крайна сметка ще се стигне до войни и цикълът ще се повтори отново. Благодарим ти, УОЛ-И!

Тази интерпретация на филма разбира се е само една от възможните. Да, в бъдещето преди намесата на УОЛ-И, хората имат всичко и роботите се грижат за тях. Но рай ли е наистина това? Човечеството се е превърнало в сбирщина от безволеви мекотели, които нямат желание за нищо, нямат мечти, нямат любопитство. Роботите ги хранят и им бършат задниците. Живот ли е това? Да, борбата за оцеляване може да е трудна, но е интересна и удовлетворяваща. Позволява ни да мечтаем и да имаме стремежи. Интересуваме се от непознатото и го изследваме. В крайна сметка и самият библейски Дявол за някои хора е положителен образ. Той ни е дал познанието. До тогава Адам и Ева са били просто поредните две животни живеещи в райската градина - като птиците, пеперудите и другите зверове, единственият им смисъл е бил самото съществуване (преживяване).

По принцип не гледам такива комерсиални бози като „УОЛ-И“, но може би този филм все пак си струва, щом кара хората да създават различни интерпретации за него, което на свой ред значи, че ги кара да мислят / размишляват. Всяко произведение (книга, филм, игра и т.н.), което те кара да мислиш, си струва.http://misterika.blogspot.bg/2017/05/blog-post_10.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите