Александър Селкирк - истинският Робинзон Крузо

Go down

Александър Селкирк - истинският Робинзон Крузо

Писане by Георги on Вто 16 Май 2017, 06:08

"Робинзон Крузо" на Даниел Дефо е страхотна книга (а Хекимян е идиот). Героят в романа обаче има прототип, това е шотландският моряк Александър Селкирк.

Селкирк е роден в Долен Ларго, Шотландия през 1676 година. През 1693 или 1695 той е призован в съда заради "непристойно поведение в местна църква". Александър обаче не се явява, а хваща кораб и става моряк.

През 1703 той се присъединява към екипажа на Уилям Дампир, който плава в южните морета. По това време от две години бушува война между Англия и Франция и това е златна възможност за забогатяване чрез ограбване на вражеските кораби.

След това Селкирк се качва на кораб, който се нарича "St. George and the Cinque Ports". Няколко месеца след като отплава от Ирландия, капитанът му умира и е заменен от младия Томас Страдлинг, който обаче не е добре приет от моряците. През септември "St. George and the Cinque Ports" се установява на необитаем остров край съвременно Чили. Попълват си запасите и се готвят отново да потеглят, но тогава Александър Селкирк изразява своите съмнения в това до колко пригоден за плаване е този морски съд. Той казва, че предпочита да го оставят на острова отколкото да продължи да пътува с това корито. Капитанът Страдлинг с готовност изпълнява желанието му, защото двамата мъже не се понасят. Селкирк е изоставен на острова, който тогава се казва Мас а Тиера (днес "Робинзон Крузо"). Оставили са му единствено малко дрехи, навигационни уреди, съд за готвене, нож, секира, мускет и една Библия.

Живее сам и изолиран през следващите 4 години и 4 месеца. И все пак е късметлия. Корабът, на който отказва да се качи, действително потъва - край Колумбия. Оцеляват само капитанът Страдлинг и 7 моряци, които обаче са заловени от испанците и са затворени в Лима, Перу.

Селкирк се адаптира добре към живота на острова. Храни се с дива ряпа, зеле, пиперки и подивели кози, оставени от предишни експедиции минали от там. Когато дрехите му се износват, той си прави нови от козината на козите. Построява си и две колиби.Един ден Селкирк вижда два кораба закотвени край брега на острова. Жадуващ да срещне отново хора, той се втурва към тях. В миг обаче надеждата му се превръща в ужас, защото корабите се оказват испански. Испанците също го виждат и го подгонват, но той успява да се измъкне. Решават да не го търсят и отплават. На 1 февруари 1709 други два кораба акостират на Мас а Тиера, този път те са английски.

Селкирк продължава с морския живот още няколко години и се завръща в Англия през 1711, историята му се разчува. През 1719 Даниел Дефо написва прословутата си книга. През 1885 в родния му град е издигната статуя.http://misterika.blogspot.bg/2017/05/blog-post_16.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите