Защо извънземните не ни се показват: Спящите

Go down

Защо извънземните не ни се показват: Спящите

Писане by Георги on Сря 24 Май 2017, 05:59

На 26 февруари т.г. публикувах тази статия:

Защо извънземните не ни се показват: зоо хипотезата

Ще си позволя да копирам едно към едно първите два абзаца:


През 1950 физикът Енрико Ферми поставя един много важен въпрос, който ще стане известен като "Парадокс на Ферми", а именно - "Къде са всички?". Астрономическите наблюдения са установили, че вселената е пълна с галактики, на свой ред галактиките гъмжат от звезди. Предполага се, че повечето звезди имат планети кръжащи около тях. Някои от тях със сигурност имат условия благоприятни за живот. Така че трябва космоса да е пълен с извънземни цивилизации. И въпреки това досега не сме установили със сигурност, че съществува и един извънземен. Къде са всички?!

През годините много хора са правели предположения относно Парадокса на Ферми. НЛО-ентусиастите твърдят, че всъщност извънземните посещават Земята, но просто ние отказваме да признаем този факт. Други смятат, че всяка извънземна цивилизация, която достигне високо технологично ниво, много бързо се самоунищожава, затова не срещаме извънземни в космоса. Това е и черно пророчество за самото човечество - ще се самоунищожим.


След това статията продължава със самата зоо хипотеза, която се опитва да обясни Парадокса на Ферми.

Е, ето че се появи още едно обяснение, което е ново и бих казал доста интересно. То е дело на изследователи от Оксфордския университет. Не съм чел оригиналната им научна публикация, която изглежда е пълна с постулати и научни термини трудни за "смилане" от лаици като мен. Единствено разчитам на "преразказа" даден в сайта "Daily Grail", който е посветен, също като "Мистерика", на странното и паранормалното. Авторът на статията признава, че може и той самият да не е много добре разбрал научната материя, а аз пък на свой ред да не съм разбрал неговите писаници и така в крайна сметка до вас, моите читатели, да достига едно "лееко" изопачено твърдение. Предупреждавам ви, защото не искам да сея заблуди, ако имате чувството, че моите обяснения не са достатъчни, прочетете първичния научен труд даден като PDF тук.

И така, за какво става на въпрос? Според учените от "Института посветен на бъдещето на човечеството" към Оксфорд древните високоразвити извънземни цивилизации може би са стигнали до извода, че е по-добре да живеят, да развиват дейност и да изразходват ресурсите си в далечното бъдеще, когато Вселената ще е доста студена и съответно един джаул енергия ще е много по-ценен от колкото в тяхното време.

Добре известно е, че ранната Вселена е била доста гореща след Големия взрив. Постепенно тя започнала да се охлажда, процес, който продължава и до сега и вероятно ще продължи докато се достигне до абсолютната нула (Голямото замръзване). Според учените, възможно е в древността да са се зародили висши извънземни цивилизации, които да са натрупали значителни ресурси. Те обаче са пресметнали, че ще им е много по-полезно да изразходват тези ресурси в далечното студено бъдеще и затова са влезли в режим на хибернация, дълбок сън.

Ще пробвам да обясня нещата с прост пример от ежедневието. Да кажем намираме се в топъл сезон (лятото), трупаме дърва и други енергийни ресурси. Ако сме на село и нямаме електричество, може да използваме тези дърва за готвене и подгряване на дърва, но като цяло гледаме да ги пестим за зимата. През студения сезон, като напалим печката, освен за готвене, едновременно ще използваме горящите дърва и за затопляне на стаите.

Е, древните извънземни едва ли ще се греят с тези ресурси дето са натрупали, по-скоро ще ги използват за изчисления и развитие, но идеята е подобна. Пести, когато не е толкова наложително да ползваш, ползвай, когато ще имаш по-голяма полза.

Материалът на учените е забележителен и с още нещо - като илюстрация той съдържа цитати от писателя Хауърд Лъвкрафт посветени на неговите "Древни" (Old Ones). Те са изпаднали в дълбок сън, но понякога се будят и всяват ужас сред хората. Ктхулу е един от тях.http://misterika.blogspot.bg/2017/05/blog-post_24.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите