Алистър Кроули - окултизъм и консерватизъм

Go down

Алистър Кроули - окултизъм и консерватизъм

Писане by Георги on Съб 27 Май 2017, 06:51

Тази статия може да е леко скучна на много от читателите, в нея няма загадки, но пък има политика, а както съм забелязал, това не се харесва особено. Все пак поне две неща свързани с английския окултист Кроули ме заинтригуваха до толкова, че реших да ги споделя.

Първо вижте тази снимка дадено по-долу. Твърде вероятно е да сте я виждали. В много (основно западни) сайтове редовно я използват като илюстрация към статиите си посветени на паранормалното - най-вече в материали, в които се говори за загадъчното с лека насмешка (тип "хахо-хихи").Винаги съм си мислил, че това е кадър от някакъв филм, вероятно комедия. Оказва се, че това е споменатият вече Алистър Кроули.

Името на Кроули ми е познато от известно време, знаех, че е живял преди много десетилетия (роден 1875 - починал 1947) и е силно тачен от много от съвременните окултисти. Примерно той е главният идол на сайта Hermetic Library (Херметична библиотека), един не-лош сайт, от който съм превел поне един материал (за окултния изкуствен интелект).

Бях леко поразен когато най-накрая свързах снимката с името на Кроули. Дълго време и двете ми бяха познати без да правя връзка. Такива моменти винаги са ми забавни - все едно да си говориш онлайн с някой непознат в Интернет и след известно време да разбереш, че всъщност го познаваш и в реалния живот.

Другото, което доста ме изненада са политическите възгледи на Алистър. Споменатата вече "Херметическа библиотека" изглежда се движи от някой, който може да мине за либерал и свободомислещ човек, сайтът дори подкрепи идеята да бъде направен ритуал и да бъде хвърлено проклятие срещу Доналд Тръмп. Оказва се обаче, че идолът им е бил консерватор и както изглежда расист. Чудя се дали да не се измайтапя с "Библиотеката" заради това, като ги питам защо боготворят един фашист. Може да го направя, когато ми е много скучно, така както понякога пускам провокации към почитателите на Владимир Путин.

Все пак, нещата описани до тук нямаше да ме накарат да напиша статия, ако не бях забелязал нещо. За политическите възгледи на Кроули е писано твърде малко! Намерих няколко материала на български за този виден английски окултист, но всички те са по-скоро "оди на възхвалата". Цитирам дословно:

"Кроули остава най-влиятелният маг, мистик и гениален философ"

В българската Уикипедия няма и дума (поне към настоящия момент) за възгледите му извън окултното. В английската версия е споменато поне за антисемитизма му, с оправданието, че "такива били просто нравите във викторианска Англия по онова време". За участието му в лигата Праймроуз (The Primrose League) няма и един ред.

За тази Лига и връзката ѝ с Кроули разбрах благодарение на известния паранормален изследовател Ник Редфърн и чудесният му материал в "The Mysterious Universe" (ето, виждате, че и други паранормални любители пишат за политика, така че не се оплаквайте следващия път когато пак драсна някой ред за Дони или Влади).

Праймроуз е била сборище на консерватори появило се през 1883. През годините през този почти таен клуб са минали доста влиятелни личности от Великобритания. Като цел са си били поставили защитата на консервативните ценности, Бог, Кралица и Отечество.Много от срещите им са били тайни, а методите непочтени и конспираторски. Примерно, те са издирвали уличаващи факти за противниците на консерватизма (този е гей; има си любовница и изневерява на жена си; извършвал е финансови далавери) и са изнудвали хората, че ще ги оповестят, ако не спрат да се противопоставят на идеите на Лигата. Именно в това е бил много добър Кроули - той е издирвал мръсните тайни на хората. Защо днешните почитатели на Алистър избягват да споменават този факт? Историята си е история, независимо дали ни харесва или не.

Впрочем споменатата лига Праймроуз просъществува чак до 2004 година! Твърдят, че през последните десетилетия са се били отказали от някогашните си мръсни практики и промотирали консерватизма само чрез срещи и дискусии с хората. Спират своята дейност заради "слаба посещаемост", но според някои просто са минали (отново) "зад сцената", дали пък нямат пръст в "Брекзит"? Кроули би се гордял с тях.

Алистър Кроули на експедиция в Хималаите, 1902 г.:http://misterika.blogspot.bg/2017/05/blog-post_27.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите