Изглежда змиите ловуват на групи

Go down

Изглежда змиите ловуват на групи

Писане by Георги on Вто 06 Юни 2017, 05:20

Винаги досега се е смятало, че змиите са ловци-единаци, всяка е сама за себе си и те не координират действията си. Когато все пак няколко змии преследват една и съща плячка, се е считало от учените, че това е случайно - просто се е случило те да са на едно и също място и всички се втурват след жертвата. Като например в долното клипче, на което змии преследват гущер, как да не си помислиш, че действията им са координирани, колкото и да го оспорват учените. В клипчето гущерът все пак има късмет и се отървава.Нови изследвания обаче са на път да разбият поредното закостеняло виждане сред научните среди.

Владимир Динец (Vladimir Dinets) е животински психолог (не знаех, че има такива) от Университета на Тенеси. Той е наблюдавал кубински бои (Chilabothrus angulifer) в националния парк Десенбарко дел Гранма (Desembarco del Granma) в Куба. Те ловували прилепи на входа на една пещера. Тези змии се притаяват по стените и чакат някой прилеп да прелети наблизо.Това, което Динец е видял е, че змиите не се разполагат произволно - на която където и падне, а гледат да са близо една до друга, за да има по-малък шанс един прелитащ прилеп да избяга. Това значи, че всяка змия взима в предвид позициите на другите змии, което пък на свой ред значи, че тези животни са способни на по-комплексно поведение и преценка. Ученият е установил, че така винаги се хваща прилеп от някоя змия. В няколкото редки случаи, в които Динец е наблюдавал единични ловци, често пъти змията си е тръгвала без да хване нищо.

На науката са известни около 3600 вида змии. Колко от тях обаче могат да координират действията си ще трябва тепърва да се установява.

http://misterika.blogspot.bg/2017/06/blog-post_6.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите