Григорианският и Юлианският календари

Go down

Григорианският и Юлианският календари

Писане by Георги on Чет 15 Юни 2017, 05:33

Предполагам всеки е чувал за тези два календара и повечето от читателите на "Мистерика" знаят, че настоящият календар, който ползваме е Грегорианският. Той е въведен от папа Григорий XIII през 1582 година. Преди него в обширни части от Европа и останалият познат свят се е ползвал Юлианският календар въведен от Юлий Цезар през 46 г. пр. н.е. Той е официалният календар на Римската империя. След като империята приема за християнството за своя официална религия, постепенно календарът се разпространява и на места, които никога не са били под римска власт - като Русия например.

Оказва се обаче, че Юлианският календар не е сметнал правилно продължителността на годината. Разликата е 11 минути, което не е много, но постепенно се стига до голямо натрупване и календарът спира да е синхронизиран със сезоните. Така Великден все повече се отдалечава от пролетното равноденствие, което за папа Григорий XIII е проблем. Това го кара да поръча ново преизчисляване.Специалната була с която Грегорий въвежда новият календар се нарича "Inter gravissimas". По това време обаче от 500 години съществува Великата схизма - разколът между Западният католицизъм и Източното православие. Не стига това, ами в Западна Европа от 50 години има и разделение между католици и протестанти. Затова Грегорианският календар се приема лесно единствено в католическите държави - Португалия, Испания и Франция. Православни и протестанти виждат новото летоброене като конспирация опитваща се да ги върне в лоното на Католическата църква.

Постепенно обаче поради практически причини и другите страни една по една възприемат календара на папа Грегорий. Някак си за търговците от Англия е доста неудобно и объркващо като търгуват примерно с Франция постоянно да питат "корабът със стоката като пристига на 10 май по кой календар е това?".

В Британската империя Грегорианският календар е въведен през 1752. 2-ри септември е последван от 14 септември, между тях се губят 11 дни. Според някои исторически сведения, това довежда до известни бунтове, хората си искат загубените дни.

Едни от последните изостанали страни, които приемат новият календар са Турция (1917) и Русия (1918). Интересното е, че в Отоманската империя преди 1917 не са ползвали Юлианския календар, а една негова разновидност известна като Румийски календар. Той започва от 622 г. с пророка Мохамед. Православните църкви обаче, начело с руската, обаче и до днес ползват Юлианския календар (с леки корекции). Затова руснаците празнуват Коледа на 7 януари.

http://misterika.blogspot.bg/2017/06/blog-post_15.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите