Ричард Лъвското Сърце

Go down

Ричард Лъвското Сърце

Писане by Георги on Сря 05 Юли 2017, 06:06

Ричард I, известен като Ричард Лъвското Сърце е реална историческа личност, която обаче почти е достигнала легендарен статут. Историческите факти обаче са малко по-различни от легендите.

Ричард е роден през 1157 в Оксфорд, Англия. Негов баща е английският крал Хенри II, а майка му е Елинор Аквитанска. През 1173 Ричард и братята му Хенри III и Джефри подклаждат бунт срещу баща им. На краля му се налага два пъти да нахлуе с войски в Аквитания преди Ричард да се предаде. Тук младият Ричард въобще не се проявява като "Лъвско сърце" и моли баща си за прошка, получава я и му се врича във вярност.

Монета с образа на Ричард:През следващите години Ричард не се проявява като "справедлив и добър лъв", а показва жестокост. Той често потушава бунтове на недоволни барони в собственото си херцогство Аквитания. Жестокостта му предизвиква голямо въстание през 1183 в Гасконс. Метежниците дори молят братята на Ричард за помощ - Хенри и Джефри. Бунтът обаче се проваля след като през юни 1183 Хенри III внезапно умира. Той е трябвало да наследи трона на Англия. Сега законен наследник става Ричард.

Старият Хенри II обаче има намерения да даде престола на Джефри. Ричард бързо забравя как се е клел във вярност пред баща си и отново се обръща срещу него. Той сключва съюз с френския крал Филип II и принуждава баща си да му отстъпи трона. Хенри II умира малко след това през 1189.

Коронясването на Ричард I:Ричард не се интересува особено от това да управлява собственото си кралство. Вместо това има мечти и фантазии относно нов кръстоносен поход, който естествено лично ще оглавява. Влага всичките си усилия в това. За цялото си 10-годишно управление, Ричард прекарва едва около 6 месеца в Англия. През останалото време е основно във Франция или Близкия Изток. Там действително има важни победи срещу арабите и Саладин. Именно от тук идва прякора "Лъвското сърце".Ричард заминава за Светите земи през 1190. През 1191 той има серия значими победи, но все пак не успява да освободи Йерусалим. Въпреки това успява да се споразумее със Саладин - на християнските поклонници е позволено да посещават Свещения град. Като цяло обаче Третият кръстоносен поход се смята за провал.

Ричард има проблеми и в собствения си лагер, той не е в добри отношения с другите владетели участващи в похода, може би заради своето его. Ричард се скарва с френския крал Филип II, същия който му е помогнал да заеме английския престол. Французина се връща в Европа и започва да планира как да заграби земите на Ричард. А в лагера на кръстоносците Ричард прави необмислени постъпки - той къса знамето на Леополд V, херцога на Австрия.

Усещайки, че Филип II може да нахлуе в Англия, Ричард решава да се прибере в кралството си. Лошото време обаче го принуждава да акостира край Венеция и да продължи по суша към Англия. Във Виена обаче Ричард е пленен от Леополд V, след което е преден на владетеля на Свещената римска империя Хайнрих VI. Ричард е освободен едва след като англичаните плащат откуп от 150 000 марки за него.

Когато се прибира в Англия, Ричард настоява да го короноват втори път. Опасява се, че платеният откуп е компроментирал правото му на власт.

Старинно изображение на което "Лъвското сърце" Ричард целува краката на Хайнрих VI:Скоро Ричард се впуска в нова авантюра. Той заминава за Нормандия където се сражава срещу Филип II.

Ричард загива през 1199. Той обсажда замъка на висконта Аймар V във френския град Лимож. Това е незначителна крепост и изглежда странно, че Ричард е искал да я завземе. Има обаче предположение, че всичко е заради едно златно съкровище открито от селяни и предадено на Аймар. Ричард разбира за богатството и го иска от фрнацузина, който обаче отказва да му го даде. Така се стига до обсадата при която Ричард е ранен от стрела. Умира няколко дни по-късно.

http://misterika.blogspot.bg/2017/07/blog-post_5.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите