Изчезвания в долината на смъртта: последователките на Карлос Кастанеда

Go down

Изчезвания в долината на смъртта: последователките на Карлос Кастанеда

Писане by Георги on Сря 16 Авг 2017, 06:14

През пролетта на 1998 пет жени изчезват безследно в Долината на смъртта, те всичките са почитателки на писателя Карлос Кастанеда. Този известен автор и философ с перуански произход е светило в Ню Ейдж движението със своите езотерични теории и ексцентричен живот. Придобива голям успех през 70-те и 80-те години твърдейки, че написаното от него е базирано на древно мистично индианско познание. Продава милиони копия, макар мнозина да проявяват скептицизъм и съмнение относно идеите му. Част от неговите книги:

„Учението на дон Хуан: Пътят на знанието на един яки“ (1968)

„Една отделна реалност“ (1971)

Сказания за силата“ (1975)

Кастанеда умира на 27 април 1998.През 1973 с Карлос Кастанеда започва да се свързва и с култа от последователи, които той привлича около себе си. Това движение наподобяващо секта се базира на предполагаеми шамански тайни и е наречено Тенсегрити. Най-странното нещо в този култ е потайната група жени, които Кастанеда пази близо до себе си. Той ги нарича "вещиците" и те му се явяват на практика харем. Не се знае за всичко което са правили, каква им е била целта и дори колко са били тези "вещици". Типично, те използват псевдоними и абсолютно отказват да бъдат фотографирани. Знае се, че са използвали често пейот (малък кактус с халюциногенно въздействие) и са провеждали шамански ритуали, "говорели" са с животни и т.н.

Малко след като Кастанеда умира от рак, пет от тези жени изчезват безследно. Единствено е намерен автомобила на една от тях - дълбоко в Долината на смъртта. През 2003 туристи намират разложен труп, полузарит с пясък и облечен в прокъсани дрехи. Въпреки лошото състояние на останките, все пак се установява, че това е Патрисия Лий Партин (на снимката), една от петте жени. От какво е умряла обаче не може да се установи.Един друг бивш близък последовател на Кастанеда ще се опита да обясни какво вероятно е станало:

"Кастанета веднъж ѝ каза (на Партин), че ако някога се нуждае да се въздигне до безкрайност, да вземе малката си червена кола и да я закара колкото се може по бързо в пустинята и тя ще се въздигне. И това е точно което тя е направила - взела е малката си червена кола, закарала я е в пустинята, не се е въздигнала, скитала се е докато припадне от обезводняване."

Какво се е случило с останалите 4 жени не е ясно, твърде вероятно е и те да са мъртви. Най-често приеманата теория е, че са извършили самоубийство. Все пак самият Кастанеда често разглежда тази тема, според него самоубийството било благороден начин за постигане на трансцеденталност. Изглежда някои от "вещиците" дори са имали за задача да издирят подходящи за тази цел пещери и изоставени мини в Долината на смъртта.

Ето какво казва бивша последователка на Кастанеда:

"Той говореше за самоубийство през цялото време, дори за дребни неща. Редовно ни казваше, че той е нашата единствена надежда. Предполагаше се ние всички да тръгнем заедно, да "направим скока", каквото и да значеше това. Не знам напълно, описваше го по различни начини. Както и вещиците. Изглежда за това живееха, нещо което ни бе обещано."

Не съм чел нищо от Кастанеда, ще си потърся поне да се запозная. Звучи ми като обаятелен манипулатор с неустоима харизма и психопатски наклонности.

http://misterika.blogspot.bg/2017/08/blog-post_16.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите