Срещи със зли феи

Go down

Срещи със зли феи

Писане by Георги on Чет 07 Сеп 2017, 05:05

Феите са митологични същества, които присъстват под различна форма в легендите на различни народи от целия свят. Носят различни имена и някои детайли във външния им вид са различни (в митовете на някои африкански племена феите са черни), но всеки опитен фолклорист би усетил, че има повече прилики отколкото разлики. Обикновено най-честата прилика е малкият им размер. В повечето истории се разказва за добри феи, има обаче и достатъчен брой случаи, в които тези създания действат враждебно и застрашително.

През 1911 е публикувана книгата "The Fairy-Faith in Celtic Countries" (Вярата в феи в келтските страни). В нея е поместена историята на 73-годишния Нейл Колтън. Той разказва как като дете през 1853 имал странна и страшна среща с феи. Било лято и той заедно с брат си и братовчедката си били изпратени в гората да събират боровинки. Близо до едни скали чули странна ефирна музика. Децата се приближили и видели танцуваща група от феи. Едно от създанията ги забелязало - жена в червена рокля. Тя грабнала пръчка и се втурнала към децата. Ударила с пръчката братовчедката на Колтън и момичето щяло да падне, но успяло да се хване за ръката на едно от момчетата. Уплашените деца веднага побягнали. След като бягали известно време, момичето се строполило неподвижно на земята. Момчетата извикали баща ѝ и свещеника, който казал молитва и детето бавно започнало да се свестява. Според отчето, ако тя не е била успяла да се хване за ръката на едно от момчетата, феите са щели да я отвлекат и никога повече никой нямало да я види.Друг описан случай е от 1757, разказан е от свещеник на име Едуард Уилямс. Като дете той си играел в полето заедно с други деца. По едно време обаче видели да преминава странна процесия от осем двойки облечени в червено, те били високи едва по няколко сантиметра. Когато тези същества разбрали, че ги гледат, те подгонили децата като се провиквали на някакъв странен неразбираем език.

Описани са и доста скорошни случаи на срещи със зли феи. През 1972 американският фолк певец Арти Троум разказва, че веднъж докато се разхождал, той чул странни гласове, които му казали "бягай, човече, бягай". Това послание било придружено от странна музика наподобяваща цигулки и гайди. Троум се изнесъл от мястото без да види източника на думите или музиката. Не е ясно защо се смята, че феи стоят зад този случай.Друг случай се е разиграл в Австралия през 80-те години. Свидетелят по онова време е бил дете и се е намирал в предградие на Пърт. Играел си на криеница с други деца. Докато се бил скрил, чул шум наблизо. Обърнал се и видял съвсем малко човече-аборигенче. Съществото хвърлило копие и ранило момчето в крака. Странното е, че когато дребното създание се оттеглило, и раната и копието изчезнали.

Нещо друго много интересно. През 2014 във Великобритания било проведено допитване от частна организация относно феите. Анкетьорите събрали 450 случая на срещи на хора с феи. Това не е първото подобно проучване, но в това срещите със зли феи било повече от обикновено.http://misterika.blogspot.bg/2017/09/blog-post_7.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите