Истинската история на Покахонтас

Go down

Истинската история на Покахонтас

Писане by Георги on Нед 17 Сеп 2017, 06:09

Може би сте гледали напудрената анимация на Дисни от 1995, в която се разказва за индианската принцеса Покахонтас и англичанина Джон Смит. Историята според това филмче е следната. Английският колонист бил пленен от индианския вожд Похатан. Той щял да бъде убит, но дъщерята на Похатан - Покахонтас се влюбила в бледоликия. Баща ѝ тъкмо замахнал с бойната си тояга, за да разцепи тиквана на Джон, когато Покахонтас се хвърлила върху англичанина и го защитила с тялото си. Смит бил освободен, а между тях пламнала луда любов. Не им било обаче писано да бъдат щастливи. Джон Смит не бил добре и трябвало да се върне в Англия, за да се лекува. Повече никога не отплавал отново за Америка.Тази красива романтична история не е съвсем вярна. Каква част от нея се е случила? Нека започнем от начало - с раждането на Покахонтас.

Точната година на раждането на индианската принцеса не е известна. Все пак като най-вероятна се посочва 1595-та. Рожденото ѝ име е Матока, понякога са я наричали и Амонуте. Покахонтас е по-скоро прякор и означава "развалено дете", "пакостливка". Мястото на раждането ѝ е географския регион станал известен като Тайдуотър в днешния американски щат Виржиния.

През 1607 Джон Смит е пленен заедно с други колонисти, докато са на разузнавателна експедиция по река Чикахомини. Индианците, които са ги заловили се предвождат от Похатан. Описанията на това какво се случва след това силно се различават. Индианците изглежда дават угощение (или както се казва в днешно време - банкет) в чест на пленниците, преди да ги убият ги нахранват добре. Все пак не ги убиват, пускат ги.

Има ли Покахонтас пръст в това Джон Смит да бъде освободен? Според повечето историци - не. Според някои изчисления по онова време Покахонтас е била на 12 или дори на 10 и е малко перверзно да е имала романтична връзка с възрастния Джон. Дори самият Смит в първите си описания на пленяването си никъде не споменава индианката, едва на по-късен етап започва да твърди, че именно тя го е спасила. Значи ли това обаче, че историята не е вярна? Не е задължително. В първите си писмени сведения за Америка Джон Смит основно описва географията на новия континент, той е нямал особена причина да споменава Покахонтас.През 1613, Матока е пленена от колонистите, докато тя е в английското поселище Джеймстаун. Целта била да я заменят за английски пленници държани от индианците. Държат я в плен 1 година. През това време тютюневият плантатор Джон Ролф се влюбва в Покахонтас и уговаря освобождаването ѝ. Покръства я и се жени за нея. Приблизителната ѝ възраст по това време е около 18 години. Това е първата документирана сватба между хора от европейско и индианско потекло.Две години по-късно Джон Ролф и Покахонтас (вече известна като Ребека Ролф) заминават за Англия. Пътуването е с пропагандни цели. Джон иска да покаже жена си като цивилизована дивачка и да докаже, че заселниците вършат добра работа в цивилизоването на индианците и така да събере повече подкрепа и пари за колонистите. Матока / Покахонтас / Ребека е приета добре в аристократичните среди. Тя среща Джон Смит, но го отбягва. Именно по това време Смит започва да твърди, че индианката го е спасила от плен и сигурна смърт. Някои хора смятат, че тези му твърдения са част от пропагандата на колонистите, с такава романтична история иска да разчуства богатите английски благородници и те да развържат кесиите.

Джон и Ребека Ролф потеглят обратно за Америка, но още докато са съвсем близо до английския бряг, на жената и прилошава и тя е свалена в Грейвсенд на Темза. Умира на 21 март 1617, на 21-22 години. Не се знае какво е причинило смъртта ѝ, но теориите са за едра шарка, пневмония, туберкулоза и дори отрова. Погребана е някъде там в Англия, но не се знае къде е гробът ѝ. Джон и Ребека имат син, Томас, роден пред 1615. Днес легендарната индианка има много наследници и много от първите фамилии във Виржиния проследяват потеклото си до Покахонтас и вожда Похатан, включително такива известни личности като Идит Уилсън, съпруга на американския президент Удроу Уилсън; Джордж Уайт Рандолф; адмирал Ричард Бърд; губернатора на Вирджиния Хари Флъд Бърд; дизайнерката Полин де Ротшилд; бившата първа дама Нанси Рейгън; артистът Глен Стрейндж; астрономът и математик Пърсивал Лоуел.

http://misterika.blogspot.bg/2017/09/blog-post_17.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите