Живеят ли динозаври на платото Рорайма

Go down

Живеят ли динозаври на платото Рорайма

Писане by Георги on Нед 29 Окт 2017, 06:47

Във Венецуела, дълбоко в дъждовните гори се намира една група от плата издигнати на 9000 стъпки (2743 метра) над морското ниво. Погледнати отгоре, те изглеждат като острови сред облаците. Тези плата са уникални, на тях се срещат растителни и животински видове, които не могат да бъдат намерени никъде другаде. През вековете мнозина пътешественици и изследователи са посещавали тези мистични равни планини. Един от най-известните е писателят Артър Конан Дойл.От цялата група най-известно е платото Рорайма. Именно тук се развива действието в новелата "Загубеният свят" (The Lost World) написана от Дойл през 1912 г. В нея се разказва, че в Рорайма продължават да живеят древни видове динозаври. За много хора обаче това не е измислица, те са сигурни, че Рорайма и другите плата имат още скрити тайни и там наистина може да се намерят живи динозаври.

Илюстрация към "Загубеният свят":Тези плата са наистина древни, съществували са още по времето когато Южна Америка е била свързана с Африка и дори по времето на суперконтинента Гондвана. Възрастта на платата се оценява на между 250 и 400 милиона години! Разтопени скали са изригвали към повърхността пробивайки си път през варовиците. В същото време ветровете и водата са били сериозни стихии брулещи Гондвана. Именно те са отнесли върховете на новите планини. Окончателно платата са се оформили преди 20 милиона години и са придобили днешния си вид.

Платата като цяло са изолирани от останалия свят и дори от низините под тях. Еволюцията се развихря с пълна сила на тях и довежда до появата на най-малко 10 000 уникални растителни и на много животински видове. Дори и днес учените продължават да откриват нови видове там.

Макар всички плата да са били посещавани от експедиции или отделни катерачи, едва няколко са изследвани подробно, на повечето не се знае всъщност какво има. Именно това подклажда надеждите на някои, че на платата може да има динозаври. За жалост на мечтателите до сега не са открити никакви фосили на динозаври на Рорайма или на някое други плато. Няма древни останки и кости, камо ли живи динозаври. И все пак надеждата умира последна.Преди пристигането на европейците, местните индианци смятат платата за свещени планини. Те имат легенда, че някога на Рорайма се е извисявал дънерът на огромно дърво, което докато е било живо, е съдържало всички плодове на света. Когато обаче този дънер се строполил, той предизвикал ужасно наводнение. Индианците били открили как да се качват на платата, но смятали, че който се изкачи на Рорайма, няма да се върне никога жив.Изкачването на Рорайма е изключително трудно. Честите дъждове допълнително затрудняват това начинание. Все пак първият европеец изкачил върха е сър Уолтър Рали (Walter Raleigh). Той е направил това през далечната 1595. Описал е Рорайма като кристалната планина покрита с диаманти и водопади.

http://misterika.blogspot.bg/2017/10/blog-post_29.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите