Френският пират Оливер Левасьор и неговата шифрограма

Go down

Френският пират Оливер Левасьор и неговата шифрограма

Писане by Георги on Сря 06 Дек 2017, 05:15

Французинът Оливер Левасьор ще остане с няколко неща в историята. Примерно днес в пиратските маскарадни костюми задължително присъства черната превръзка за око. В действителност това съвсем не е бил задължителен атрибут на някогашните истински пирати. Много малко от тях са имали такава превръзка - само тези с рана на окото. Един от тях е бил Левасьор, от него тръгва днешната "мода".

Нека обаче започнем от начало. Оливер е роден в Кале. Точната година на раждане не е ясна, но е в интервала 1688-1690. Той произхожда от богато буржоазно семейство. Има всичко и посещава най-елитните училища. Става морски офицер и дори получава висок чин от френския крал Луи XIV заради проявената смелост във войната с испанците. Именно по това време Левасьор получава нараняване на окото, което ще го принуди да сложи прословутата превръзка.Войната обаче свършва и Левасьор е ужасен от възможността отново да се върне към мирния живот. Затова решава да "мине откъм тъмната страна". От кралски офицер става пират. Новата си кариера започва в групата пирати известна като "Летящата банда", чиято база е била на остров Насау в Бахамите. Годината е 1716 и младият Левасьор вече е капитан на собствен пиратски кораб. Флагът му е бил бял с черен скелет на него.Това може би ви учудва. Общоприетата представа за пиратско знаме е черното с бели кръстосани кости и череп. За повече информация прочетете тази по-стара статия в Мистерика:

Произходът на пиратското знаме

През 1718 Левасьор е на косъм да бъде пленен от английския капитан Франсис Хум край източните Кариби. Оливер губи кораба си и с едва 60 от своите хора успява да се измъкне с малък едномачтов платноход. Течението ги запраща в западна Африка. Тук те продължават с пиратските си занимания. През 1721 Левасьор залавя португалски кораб натъпкан с неимоверни съкровища. Това е един от най-големите пиратски удари в историята.

След няколко години Левасьор се мести край бреговете на източна Африка в Индийския океан. Заловен е през 1730 и изпратен в Сен Дьони на остров Реюниън, където е обесен. Според легендата преди смъртта си Левасьор успял да хвърли криптирана шифрограма в тълпата и на висок глас да каже, че който успее да я разчете, ще открие къде е заровил съкровището си.

До днес никой не е намерил съкровището на Оливер Левасьор, а мнозина са се опитвали да разчетат кодираното съобщение. Има обаче няколко съмнителни момента. Дълго време има две шифрограми и не е било ясно коя е истинската. Накрая едната се доказва, че е фалшификат, но каква е гаранцията, че и втората не е такава? Някои смятат, че цялата история е измислица и Левасьор никога не е хвърлял никаква шифрограма.

Аз пък мисля, че може и да е хвърлил "кодиран" текст, но той да не води до съкровище и дори да не значи нищо. Това би било последното отмъщение на известният пират. Нахвърля нищо незначещи символи на лист хартия и лъже хората, че това са инструкции водещи към съкровище. Някои хора се връзват и цял живот пропиляват в търсене на несметните богатства.http://misterika.blogspot.bg/2017/12/blog-post_6.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите