Масивна пещера намерена под Монреал

Go down

Масивна пещера намерена под Монреал

Писане by Георги on Чет 14 Дек 2017, 05:27

Определено тази новина е забележителна. Монреал не е някое провинциално градче, той е вторият по големина град в Канада. Преди два месеца пещерни изследователи са открили масивна пещера, чиято възраст се оценява на 15 000 години, още от времето на последната ледена епоха. Подземната кухина е дълга поне 200 метра и на места таванът е на цели 6 метра височина. Ширината средно е около 3 метра.

Тази галерия се оказва свързана с друга, добре известна пещера (Свети Леонард, Saint-Léonard Cavern), която хората посещават от десетилетия. Досега проходът просто не е бил отворен.

Това откритие е дело на двама ентусиасти (на долната снимка), които години наред са били сигурни, че Свети Леонард има тайно разклонение. Въпрос от мен - от къде са били толкова сигурни? Може би са попадали на стари секретни писания, в които се разказва за тайната пещера.Интересен е и методът, който тези двама веселяци са използвали, за да открият пещерата, отново сякаш много добре са знаели какво търсят. Те са използвали радиестезична багета, спорният инструмент, с който се търси вода.

Повече за радиестезията и това дали е мит или реално действащ метод съм писал тук:

Какво е радиестезията

Радиестезичната пръчка работи (ако приемем, че наистина работи) само там където има вода. В новооткритата пещера действително има МНОГО вода. От къде двамата търсачи са знаели това? След като багетата се е раздвижила, те са започнали да копаят през меката стена и са стигнали до пещерата.Пещерата е толкова дълбока, че стига до водоносния хоризонт на почвата, наричан още и аквифер.

Прекъсване за научна информация. Една читателка отбеляза в последната анкета (обобщение на отговорите скоро), че предпочита да чете повече статии с научна информация. Идеята ми хареса.

Аквиферът е тази линия под която, ако изкопаете дупка тя ще се запълни с вода. На този принцип работят кладенците. Те се копаят докато преминат с няколко метра водоносния хоризонт. От стените започва да прокапва вода и кладенецът се запълва до нивото на аквифера. Приемете това като водно ниво на почвата. То не е постоянно и се мени - знаете, че кладенците може да пресъхнат, тоест хоризонта е спаднал. Нещо интересно - преди няколко години няколко месеца подред често валеше, годината беше мокра. Тогава аквифера се вдигна почти до земната повърхност. Достатъчно беше да спуснеш един метър кофата в кладенеца и тя се пълнеше с вода.

В новооткритата пещера двамината изследователи дори са използвали на места кану, за да продължат напред. В един момент са стигнали до води дълбоки поне 5 метра. Отказали са се засега да продължат напред. Не е ясно до къде продължава пещерата, какво има напред и дали под водата няма други тайни тунели водещи до други неизвестни помещения.

Гледам снимките от новата пещера и си мисля колко прави са част от стените. Сякаш изсечени от някого...но експертите твърдят, че тази пещера е дело на природата, хм...имам своите съмнения в научното обяснение. Но дори е да е съвсем естествена тази пещера, откритието е пак забележително - винаги съм се впечатлявал от подземните тайни, знам че и други читатели харесват тази тема. Какви ли още неща се крият под нашите градове и села?http://misterika.blogspot.bg/2017/12/blog-post_14.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите