Мистерика
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Едгар Алан По и "Анабел Ли"

Go down

Едгар Алан По и "Анабел Ли" Empty Едгар Алан По и "Анабел Ли"

Писане by Георги Сря 09 Дек 2015, 07:08

Макар "Мистерика" да съществува от много години, в блога твърде малко място е отделено на литературните загадки. Те не са така страшни и драматични и представляват интерес основно за средите на интелектуалците. Наскоро обаче четох за Шекспир в "Неразгаданите мистерии" (книга подарена ми от един читател и сподвижник) и реших, че е време за интелектуална статия. Тя ще е посветена на Едгар Алън По и поемата му "Анабел Ли".

За самият По и преди съм писал в блога:

Мъжът в черно на гроба на Едгар Алан По

А ето я и самата поема:

АНАБЕЛ ЛИ

Тъй отдавна, отдавна, отдавна,
във царство на морски мъгли,
там девойка живя - вероятно знаете коя -
със името Анабел Ли.
Обожавах я аз, обожаваше ме тя -
да мечтаем за друго не бихме могли.

Дете бе тя и дете бях аз
във това царство на морски мъгли,
но обичахме се ние в любовен захлас -
аз и моята Анабел Ли.
Заради обичта серафимите в рая
възжелаха ни с погледи зли.

И от завист - тъй отдавна, отдавна -
във това царство на морски мъгли
зад облак скрит, ураган се изви
и прекрасната моя Анабел Ли повали.
Дойдоха знатни роднини
и отнеха ми Анабел Ли.
В саркофаг я сложиха да спи
във това царство на морски мъгли.

Да изживеят подобна любов,
серафимите в рая не биха могли.
Да! От завист - знаят всички сега
във това царство на морски мъгли -
през нощта ураган се изви
и моята Анабел Ли повали и уби.

Но на по-силна взаимна любов
малцина способни биха били -
по-мъдрите и по-зрелите от нас дори.
И никой ангел в небесния покров,
и никой демон от морските дълбини
не ще ме отдели от душата
на красивата Анабел Ли!

Щом луна заблести, се унасям в мечти
по прекрасната Анабел Ли,
а изгреят ли звезди, аз виждам нейните очи -
на прекрасната Анабел Ли.
Затова през нощта аз лежа до гръдта
на своята мила невеста и своя съдба
в саркофага й, сред морските мъгли,
там, във гроба й до бурните вълни.

Публикувано на 9 октомври 1849 г. във в. “Ню Йорк Трибюн"

© Едгар Алън По
© Явор Димитров, превод

Електронно списание LiterNet

Това е последното произведение на прочутия писател и около него витаят няколко загадки. Твърди се, че преди да умре, когато По бил открит в объркано и безпомощно състояние в Балтимор, в един джоб на дрехите му е намерено копие именно на това стихотворение. А дрехите, които носил не били неговите. Детайлите около смъртта на великия автор никога не били напълно изяснени.

Дали обаче Едгар Алън По е предчувствал наближаващата си смърт седмици и месеци преди това? Изпратил е множество копия от "Анабел Ли" на приятели и познати, сякаш е знаел, че скоро ще умре и е искал да бъде сигурен, че поемата ще бъде публикувана. Изпратил е дори един екземпляр на Руфус Уилмот Грисуолд, негов най-голям противник и критик.

За самата поема и до днес литературоведите се чудят, кой е бил прототип на героинята. Какво е вдъхновило По да я напише. Догадките варират от неговата майка до неговата преждевременно починала съпруга Вирджиния (на долния портрет).

Едгар Алан По и "Анабел Ли" Virginia-570x681

Други обаче смятат, че "Анабел Ли" се базира на местна легенда от Южна Каролина. През 1827 Едгар Алън По е служил в армията в град Чарлстън намиращ се в този щат и е твърде възможно да е чул историята. Следва самата легенда.

Анабел Ли била дъщерята на богат търговец. Тя се виждала с обикновен моряк, но баща ѝ бил против тази връзка. Двамата млади обаче продължавали да се виждат тайно в Унитарианското гробище в града. То съществува и до днес:

Едгар Алан По и "Анабел Ли" Cemetery-e1448555601928-570x426

Веднъж обаче бащата се усъмнил и проследил щерка си. Видял, че Анабел и морякът продължават да се срещат и изцяло забранил на дъщеря си да излиза от вкъщи. Скоро тя се разболяла от треска и починала. Злият баща не искал да позволи на моряка дори да плаче на гроба на дъщеря му и затова изкопал три гроба в семейното гробище. Не е ясно точно в кой от трие е погребана Анабел Ли.

И накрая една страхотна арт рок песен много подходяща за завършек на настоящия материал:

http://misterika.blogspot.bg/2015/12/blog-post_9.html
Георги
Георги
Главния
Главния

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите