Няколко космически новини

Go down

Няколко космически новини

Писане by Георги on Съб 02 Май 2015, 07:29

За всички любители на космоса съм подготвил няколко интересни новини.

Група учени от Пенсилвания са заявили, че е възможно да са открили косвени доказателства за наличието на силно развити извънземни цивилизации в редица галактики. Научният екип воден от д-р Джейсън Райт е изследвал 100 000 галактики и за около 50 от тях се е установило, че имат "необичайно високи" нива на радиация / излъчвания. Едно възможно обяснение е наличието на високоразвити извънземни цивилизации в тези галактики. Има логика в това - колкото по-напреднала е една цивилизация, толкова по-мащабна дейност ще развива и е възможно толкова повече всякакви излъчвания (топлинни, радиационни, светлинни, радио-излъчвания) да се получават в резултат на тази дейност.

Източник

При всяка подобна новина тайно се надявам това наистина да са доказателства за наличието на извънземен живот. Но колкото и да ми се иска да вярвам, запазвам своя скептицизъм. Възможно е засечената радиация да се дължи на съвсем друга причина, а не на дейността на извънземните. Наскоро имаше друг подобен случай - за тайнствените радио-сигнали, които в последствие се оказаха, че идват от микровълновата печка на астрономите:

Продължение на темата за странните сигнали

Пък и идеята, че изпусканата радиация се дължи на високоразвита цивилизация е доста антропоцентрична (направена по аналогия с човечеството). Колкото повече нашата собствена цивилизация се развива, толкова повече странични продукти отделя - още от зората на индустриалната революция сме почнали да отделяме парникови газове и със всяко изминало десетилетие го правим във все по-големи размери. С откриването на радиото сме напълнили радио-ефира с вълни на всякакви честоти, които са тръгнали даже да пътуват из космоса. През няколко десетилетия редовно си изпускаме радиация - АЕЦ „Три майл айлънд“ в САЩ, Чернобил, Фукушима. Специалисти пък казват, че в океаните китовете вече не могат да чуват звуците на себеподобните си, защото навсякъде се чувал единствено шума от корабните витла...

Та по тази логика би следвало колкото една извънземна цивилизация е по-технологично развита, толкова повече излъчвания да изпуска - до там, че да облъчва цялата си галактика. Но защо мислим, че извънземните задължително са тръгнали по нашия път? Може да е точно обратното - колкото по-развити стават, толкова по-малко странични емисии да отделят. Може би е редно да търсим галактики с загадъчно малко радиация?


**********************

На 21 април покрай Земята прелетя в опасна близост астероида 2015 HD1 с размери около 15 метра. За щастие не ни удари, а според някои експерти нямало опасност дори и да ни беше уцелил. Все пак да припомня, че Челябинския метеорит бе с размери около 18 метра, така че и за 2015 HD1 не може да се каже, че е съвсем безопасен метеорит. За преминаването на този астероид писах ден преди самото събитие в Мистерика Дейли и във форума. Освен това екипът на блога пусна съобщения в Туитър и Фейсбук. Ако желаете може да следите и тези източници на информация за извънредни новини.

Друг астероид обаче ще прелети отново доста близо до нас през октомври 2017. 2012 TC4 е с размери между 12 и 40 метра.

ИзточникМоята скромна прогноза - до октомври 2017 поне един друг астероид със сравнително голям размер ще прелети покрай Земята. А може да имаме повече от един такъв случай. Може също и някой най-после да ни думне....

**********************

От НАСА имат идея как да изследват Венера по някое време в бъдещето. Концепцията носи съкращението HAVOC и предвижда в атмосферата на тази планета да се носят пилотирани дирижабли пълни с хелий.

ИзточникТо идеи много, ама реализацията кога?

http://misterika.blogspot.com/2015/05/blog-post.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите