Мистерията на вечно горящи лампи в древността

Go down

Мистерията на вечно горящи лампи в древността

Писане by Георги on Чет 27 Авг 2015, 06:54

Днес в много градове, включително и в София, има от така наречения "вечен огън" - пред паметници или важни сгради. Той гори постоянно захранван от някакъв източник на гориво - обикновено газ. Има обаче писмени свидетелства, че и в древността на някои места е имало "вечни лампи". Какви са били те?Античният автор Плутарх разказва в своето произведение "De Defectu Oraculorum" за една лампа над входа на храма посветен на Юпитер Амон в Египет. Тя стояла във въздуха и нито вятърът, нито дъждът можели да я загасят. В град Кирена, в днешна Либия, също имало подобна лампа, над олтара в храм посветен на Аполон, както и в друг храм в Армения.

Снимка на руините на храма на Аполон в Кирена:Друг античен автор - Павзаний, разказва за златна лампа в храма на Минерва в Атина. Според неговото описание тя била направена от учения Калимах и можела да гори в продължение на година без зареждане. Също така се вярва, че Нума Помпилий, легендарният втори цар на Рим е създал светлина горяща постоянно в един местен храм. Той е можел и да комуникира с боговете. От тук изглежда тръгва и теорията, че тези "вечни" лампи са дар от извънземни. Други пък смятат, че Нума просто е открил електричеството. Неговият наследник Тул Хостилий изглежда загинал когато и той се опитал да борави с ток.

Съобщения за вечно горящи лампи се появяват и в ранното средновековие. Във Византия по времето на управлението на император Юстиниан, войниците намерили такава лампа или в Едеса или в Антиох (в зависимост от версията на легендата). Според историята тя била открита в ниша над градската порта и надписите говорели, че горяла вече от 500 години.

В Англия по времето на Хенри VIII се случило отделянето от католическата църква и обособяването на Англиканската църква. Кралят наредил всички църкви и общности, които не искат да се присъединят към новия клир, да бъдат унищожени. Дори и мъртвите не били пожалени - разказва се, че искали да премахнат една католическа гробница на благородник починал през 4-ти век. Когато я отворили, вътре намерили лампа, която все още горяла. Някои твърдели, че това всъщност е гробницата на римския император Констанций I Хлор.

Изображение на Констанций I Хлор:След ранното средновековие съобщенията за вечно светещи лампи спират. Някои смятат, че тези истории са просто красиви измислици. Други смятат, че "вечните лампи" са били дело на дявола, а трети, както вече споменахме мислят, че са подарени на човечеството от извънземни посетили Земята.

Възможно е някои гениални хора да са целенасочено или случайно открили принципа на който действат днешните "вечни огньове" - използването на газ.

В Индия и сега има един храм (в град Jawalamukhi) в който гори огън от "незапомнени времена". Най-вероятно става въпрос именно за просмукване на газ през скалите, един естествен феномен познат и от други места. В това видео са показани снимки на такива вечни огньове (включително и от споменатия индийски храм):http://misterika.blogspot.com/2015/08/blog-post_27.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите