Немската подводница шокирала английски град

Go down

Немската подводница шокирала английски град

Писане by Георги on Пон 30 Ное 2015, 06:17

Сутринта на 15 април 1919 жителите на Хастингс, Съсекс, Великобритания станали от сън и били шокирани от невероятна гледка. Буквално от прозорците си можели да видят немската подводница появила се на градския плаж пред хотел "Куинс".

Оказало се, че това е SM U-118 пусната в действие на 8 май 1918 и потопила няколко английски кораба в края на Първата световна война. Германия излиза на практика победена от тази война и според подписаните договори флотът трябва да бъде унищожен. Рано сутринта на 15 април SM U-118 е влачена от кораб към Франция където е трябвало да бъде нарязана за скрап. Заради разразила се буря, подводницата се откъсва и така попада на английския бряг.

Правят се няколко опита подводницата да бъде извлечена. Френски военен кораб пък се опитва да я разцепи на две с оръдията си. Всичко това се оказва напразно и SM U-118 не помръдва от мястото си. Опитите да бъде разделена на части чрез оръдейни изстрели се прекратяват, все пак имало е опасност за населението на града и хотела в близост.

Тогава градската управа взема решението да събира малка такса на всеки, който иска да се качи на борда на подводницата. Тя се превръща в туристическа атракция. За две седмици са събрани 300 английски лири (равняващи се на 13 100 лири днес). Достатъчно пари, за да се организира празнично посрещане на английските войски връщащи се от войната.

Скоро обаче се случва зловещ инцидент. Двама служителите от бреговата служба, които имали за задача да развеждат посетителите във вътрешността на подводницата, се разболяват и умират. Първоначално се мисли, че са се отровили от изпаренията изпускани от гниещата храна на борда на SM U-118. След това се установило, че причината са отровните газове излизащи от агрегатите на подводницата. Достъпът до вътрешността ѝ бил забранен. Хората обаче продължавали да идват на плажа и да си правят снимки за спомен отвън. В крайна сметка подводницата била нарязана за скрап на место.

http://misterika.blogspot.bg/2015/11/blog-post_30.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите