Кодекс Рохонц - един неразгадан средновековен текст

Go down

Кодекс Рохонц - един неразгадан средновековен текст

Писане by Георги on Нед 14 Фев 2016, 06:38

Ако се интересувате от древни загадки, вероятно сте чували за ръкописа на Войнич, мистериозен сборник с текстове и картинки, неразчетен и до днес. Той, макар и най-известният, със сигурност не е единственият загадъчен старинен документ. Кодекс Рохонц е друг подобен текст.

Този ръкопис е открит в Унгария в началото на 19 век. Смята се, че е бил част от личната колекция на граф Густав Батиани, която той подарява на Унгарската Академия на Науките. На учените им изглеждало, че е написан на староунгарски, но не можел да бъде разчетен.

Кодекс Рохонц има общо 448 страници с текст сякаш написан на староунгарски (също като него, сякаш е писано от дясно на ляво, освен това има подобни прави и закръглени символи). Въпреки приликата, това не е староунгарски. Броят на отделните символи е много голям, десет пъти повече от която и да е позната азбука с най-много букви.

На всяка от страниците на Кодекс Рохонц е поставен воден знак. Той изобразява котва в кръг в звезда с шест лъча. Изглежда водните знаци са поставени между 1529 и 1540 г., но самият Кодекс Рохонц се предполага, че е много по-стар.

Книгата съдържа и 87 илюстрации изобразяващи битки, пейзажи и религиозни сцени, както изглежда от поне три религии - християнство, ислям и индуизъм.Правени са много безуспешни опити за разчитане на Кодекс Рохонц. Сред научните среди дори няма съгласие каква е посоката на писане на текста - изглежда е писан от дясно на ляво, но отделни учени настояват и за всички останали варианти, включително от долу на горе.

Има няколко отделни теории, но никоя от тях не е подкрепена с категорични доказателства. Най-популярната е, че този текст все пак е писан на староунгарски, макар и видоизменен. Тази теория твърди, че в Кодекс Рохонц се дискутира Новият Завет.Друга хипотеза предполага, че Кодекс Рохонц е вариация на индийските ръкописи писани на древната азбука Брахми. Според нея, текстът трябва да се чете от ляво на дясно и от горе на долу.

Трета хипотеза твърди, че текстът е писан на латински диалект говорен в провинцията Дакия. Според нея Кодекс Рохонц е писан през 11 или 12 век от народите живеещи по онова време в тази някогашна римска провинция и сражаващи се срещу унгарците и печенегите.

Най-странната хипотеза е, че текстът е писан на шумерски.

Днес Кодекс Рохонц остава все така неразчетен, въпреки включването на компютрите в опитите да бъде разбит шифъра.

http://misterika.blogspot.bg/2016/02/blog-post_14.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите