Дъждове от камъни

Go down

Дъждове от камъни

Писане by Георги on Нед 26 Юни 2016, 08:02

"Странните валежи" са един природен феномен, на който от време на време обръщам внимание в блога. Сега, освен най-общо за това явление, ще акцентирам върху едни конкретни валежи - тези от камъни.

Има сведения още от древността и ранното средновековие за падащи от небето необичайни неща - жаби, риби, медузи, зърна и ядки, дори бонбони. Плиний Стари е описал валеж от риби и жаби в Италия през първи век от н.е. Атеней разказва за нещо подобно случило се в Гърция през 3-ти век.Ето някои примери от по-ново време. През 1840 в Италия падат хиляди семена на растението познато като Дървото на Юда и виреещо в централна Африка. В Калифорния през 1857 валят захарни кристали. 1867 - лешници се изсипват над Дъблин, Ирландия. Живи езерни миди падат в Германия през 1892. 1894 - медузи в Англия. Един от най-интересните валежи се случва над руско село на 16 юни 1940 - старинни монети от 16-ти век падат от небето.

Торнадото и силните ветрове са най-честите обяснения за тези странни валежи. Те засмукват или вдигат цели пасажи риби, жаби и т.н. от реки, морета и езера и след това ги изсипват някъде на друго място. В случая с монетите се предполага, че торнадото е разкрило плитко закопано съкровище.

Към тази теория, колкото и да е логична, винаги съм имал едно възражение. Защо нещата, които падат от небето обикновено са еднородни? Защо падат само жаби? Или само лешници? Защо рибите, които падат обикновено са само от един вид и дори са с една дължина? Не е ли нормално да се предположи, че ако торнадо засмуче водата на дадено езеро, то от там ще вдигне риби, раци, жаби, растителност, тиня и т.н.?

Има и други теории за "странните валежи", които всъщност не са валежи. Действително, в някои случаи хората не виждат как съответните неща падат от небето. Това е така, защото са си по къщите и чакат бурята да отмине. Когато дъждът спре и излязат навън, едва тогава хората виждат риби, жаби и др. по земята. Лесно е да решат, че са паднали от небето, но има и няколко други възможности.

Може би по време на бурята са придошли водите на местна река или езеро и те са донесли рибите и т.н.? Може пък животните (като жаби) да са тръгнали сами да мигрират на някъде?

Никоя от тези теории, включително и торнадото не може да обясни падащите от небето камъни. Те не мигрират, не плават на повърхността на придошлите води. Теоретически едно торнадо може да вдигне и изстреля камък, но той ще падне по балистична траектория обратно на земята. Няма да бъде пренесен в облаците на километри от мястото на вдигане и едва тогава стоварен обратно.Конрад Ликостенс (Conrad Lycosthenes) описва в своята "Хроника на чудесата" случай от 1557 при който падали камъни, които убили няколко човека и животни. През средновековието за "каменните" валежи са били обвинявани различни свръхестествени същества, дори самият дявол.

Още случаи на падащи камъни. Ню Хемпшир, Северна Америка (1698), о-в Суматра (1903), Белгия (1913), Франция (1921), Австралия (неколкократно между 1946 и 1962), Нова Зеландия (1963), Ню Йорк (1973), Аризона (1983).

Илюстрация на падащи камъни от "Дон Кихот":Един интересен случай от октомври 1901. Място на действието е Харисънвил, Охайо, САЩ. "Бъфало Експрес", малък местен вестник, съобщава, че на 13 октомври малка скала е разбила прозореца на една къща. Никой не се виждал наоколо, но се предполагало, че някой е хвърлил камъка. Този единичен инцидент скоро е щял да бъде забравен, ако след няколко дни не са започнали да падат множество камъни от небето. Властите събрали всички мъже и момчета на едно място, за да видят дали феноменът ще спре. Предполагали, че някои от тях си правят лоша шега и хвърлят камъните. Каменовалежът обаче не спрял. Жените не били събирани, защото се предполагало, че камъните са твърде тежки за тях да ги хвърлят. След няколко дни явлението спряло внезапно от само себе си, така както било започнало.

Има различни версии за това на какво може да се дължи феноменът на падащите камъни. Според една теория това всъщност са метеорити. Друга версия предполага, че някой активен вулкан наблизо изстрелва камъните в небето. Действително, на 23 ноември 2013 Сицилия е покрита с малки камъчета идващи от вулкана Етна:При много от случаите обаче наблизо няма никакви действащи вулкани.

http://misterika.blogspot.bg/2016/06/blog-post_26.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите