Крипипаста: Анора Петрова

Go down

Крипипаста: Анора Петрова

Писане by Георги on Чет 15 Дек 2016, 06:18

Това е една крипипаста представена като последното предсмъртно писмо на американска фигуристка от руски произход. То е до нейна бивша приятелка и описва какво и се е случило. Аз няма да превеждам дословно "писмото", а ще преразкажа в основни линии историята.

Анора Петрова е била млада талантлива спортистка. От малка започва да се занимава с фигурно пързаляне. Всичко започнало, когато била осми клас. Предстояло ѝ важно състезание и вечерта преди него, тя била изпълнена с напрежение. Чудела се какво да прави за да се разсее и решила да потърси какво пише за нея в Интернет. С изненада видяла, че има страница посветена на нея в свободната енциклопедия Уикипедия. Това обаче не било чак толкова необичайно, предположила, че е направена от треньора ѝ, баща ѝ или просто някой фен. Това, което било по-странно - в страницата вече пишело, че тя е спечелила утрешното състезание. Все пак Анора не отдала голямо значение на този факт - явно, който и да е правил страницата, е бил толкова сигурен, че тя ще спечели, че предварително го е написал, без да изчака самия резултат. На следващия ден девойката действително спечелила първо място.

Преди следващото състезание Анора от чисто любопитство проверила отново Уикипедия - отново пишело на кое място ще се класира. Това продължило и през следващите месеци - страницата винаги точно предсказвала резултата от всяко състезание.

Животът и кариерата на Анора Петрова тръгнали нагоре. Предричали ѝ дори участие на Олимпийски игри. Предстояло обаче сериозно регионално изпитание. Всички предричали, че то ще бъде спечелено от Брий (приятелката до която Анора пише последния си имейл). Тогава Петрова направила нещо лошо - решила сама да редактира статията в Уикипедия и да напише, че самата тя е победителката в предстоящото състезание. Вместо това обаче в страницата се появил зловещ текст - "Анора е малка егоистична кучка и ще си получи заслуженото".

На следващият ден Брий се претрепала сериозно, докато била на леда. Всички обвинили Анора за това, защото тя била пипала кънките на Брий преди състезанието. Петрова била изгонена от този спорт и всички взели да я мразят.

Животът ѝ тръгнал надолу. В страницата в Уикипедия пишело за всички гадни неща, които предстояли, включително се появил текст описващ как родителите ѝ умират в инцидент. Вечерта, когато видяла написаното, Анора се опитала да им звънне, но всеки път от другата страна на линията се чувал зловещ смях. Накрая никой не вдигал. Родителите ѝ загинали. Анора поискала разпечатка на телефонния си номер, но през въпросната вечер въобще не било отбелязано да е правила каквито и да е обаждания.

В опит да промени живота си, Анора се преместила в Европа. Настанила се в евтин хотел в Прага, на другия ден имала интервю за работа в цирк - до там била пропаднала. Решила да провери в Уикипедия дали е назначена, но вместо това пишело, че е умряла в настоящия ден. Това много я шокирало, не знаела какво да прави, никой наоколо не говорил английски. Затова написала последното си писмо до Брий. То завършва с думите, че остава още малко време до полунощ.На базата на тази крипипаста е направена друга история (която някой се опитва да пробута за истинска). В Reddit някой твърди, че той с група приятели са направили подобна шега с техен приятел. Направили му страница в Укипедия, по-трудното било как да го накарат да я провери без да се усъмни, че му правят шега. Е, измислили начин (не пише какъв). В началото написали нещо лесно предвидимо - че ще си вземе следващия изпит. Приятелят се усъмнил, че това е шега и дори ги обвинил, че те са я направили - все пак кой ще ти пише в Уикипедия, че някой неизвестен човек си е взел някакъв незначителен изпит.

Поради това групата приятели решили да го стресират, като напишат на майтап, че докато свирел с групата си на предстоящ местен концерт, си е счупил китката си. Когато видял това, човекът действително се паникьосал, дори отказвал да ходи да свири. Приятели му обаче го убедили да не се отказва, те не вярвали, че наистина ще стане нещо лошо. А то станало! Той си счупил китката. Този път и групата приятели се паникьосали, но в крайна сметка решили, че става въпрос за съвпадение.

Като за последно решили да напишат, че младежът намира на улицата торба с 5000 английски лири. Така и станало. Това дошло твърде много на приятелите и те признали на жертвата, че всичко започнало като тяхна шега и те са направили страницата за него в Уикипедия. Докато били заедно решили за последно да погледат творението си. Заредили страницата и с изненада видели текста "Приятелите на Робърт са смотаняци. Следващият път, когато решат да се бъркат в нечий живот, може би трябва да довършат започнатото. Може би аз сега ще го направя." Всички били в стаята, нямало начин някой от тях да е направил тази редакция.

Историята продължава с това, че все по-странни неща започнали да се появяват написани в Уикипедия. Аз обаче загубих интерес и не дочетох останалите части. Връзка към тях има в долния линк:

We read an amazing pasta, then did a really stupid thing, and now I think we're all going to die.

Първата история е интересна, втората вече ми стана леко скучна. До колко обаче в тях има нещо вярно? Мисля, че шансът за това е минимален, граничещ с нулата. Преди години бях запален редактор на Уикипедия и знам как стоят нещата. От предполагаемата страница за Анора Петрова няма и следа. Втората история е доста нереална, защото разни статии посветени на неизвестни личности бързо се изтриват. В английската Уикипедия това става почти мигновено, защото постоянно има редактори, които бдят. В българската става малко по-бавно, но рано или късно се премахват всякакви подобни глупости. Аз лично съм изтривал писаниците на не едно и две хлапета или някой друг жаден за 5 минути слава.

Горните истории обаче ми дават една добра идея. Следващият път, когато видя някой да е писал нещо за себе си, вместо да го трия, ще го редактирам да пише нещо зловещо. Май последното, което изтрих бе на някакъв младеж от Пловдив, който играел в някакъв незначителен местен баскетболен клуб (дали не беше и ученически отбор?). Той се беше добавил в списъка с най-великите баскетболисти на България. Обикновено хората правят тези редакции за себе си, за да се похвалят пред приятели. Представям си как момчето показва на съучениците си какво пише за него - че е велик играч, но вместо това се появява текст, че е провалил кариерата си заради употреба на наркотици....

http://misterika.blogspot.bg/2016/12/blog-post_15.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите